
Suroviny:
- 1/2 hřbetu z divočáka (selete) s kostí
- 300 ml bílého vína
- 300 ml smetany na šlehání
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 žloutky
- lžíce másla
- citronová šťáva
- mletý citronový pepř
- sůl
Postup:
Do misky dáme 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, lžíci citronové šťávy, rovnou lžičku soli a špetku čerstvě mletého citronového pepře a metličkou prošleháme. Touto směsí vydatně ze všech stran potřeme důkladně odblaněný hřbet z divočáka a necháme přes noc v chladničce marinovat. Druhý den v pekáčku rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje a lžíci másla a marinovaný hřbet dozlatova z obou stran opečeme. Podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 190 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny doměkka. Během pečení potíráme zbylou marinádou. Měkký hřbet odložíme stranou, zakryjeme alobalem a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme zbylou marinádu, vlijeme smetanu, do níž jsme zašlehali žloutky, metličkou prošleháme a krátce zvolna povaříme do mírného zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou a solí.
Podáváme s bramborovými špalíky.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.