Suroviny:
- 500 g mleté srnčí zvěřiny
- 1 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- svazeček čerstvého oregana
- mleté zvěřinové koření
- sůl
- slunečnicový olej na potření
Na dip:
- 300 g řeckého jogurtu
- malý stroužek česneku najemno nastrouhaný
- lžička citronové šťávy
- špetka mletého římského kmínu
- hrst nasekané pažitky
- špetka soli
Na salát:
- 3 mladé cukety
- svazek ředkviček
- jedna žlutomasá paprika
- 3 lžíce olivového oleje
- lžíce citronové šťávy
- lžička krystalového cukru
- citronový pepř
- sůl
Na pita chléb:
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 10 g čerstvého droždí
- ½ lžičky krystalového cukru
- ½ lžičky soli
Postup:
Mletou zvěřinu osolíme a důkladně promícháme s vajíčkem, kořením, škrobem a nadrobno nasekanými lístky oregana. Mletou směs necháme asi hodinu odležet v chladničce.
Špejle předem namočíme do vody, aby se na grilu nepálily. Potom je obalíme vychlazenou mletou zvěřinovou směsí, na špejlích vytvarujeme válečky o průměru 3 cm a délce 12 cm. Válečky potřeme olejem a na rozpáleném grilu je opečeme dozlatova.
Podáváme s jogurtovým dipem, salátem z čerstvé zeleniny a pita chlebem.
Jogurtový dip
Všechny suroviny v misce dobře promícháme, dip uložíme do chladničky.
Salát z cukety
Cukety se slupkou nakrájíme škrabkou na tenké dlouhé plátky, ředkvičky také na tenké plátky a papriku na proužky. Vložíme do misky, zakápneme olejem a citronovou šťávou, ochutíme pepřem, cukrem a solí a zlehka promícháme. Salát uložíme do chladničky.
Pita chléb
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a metličkou prošleháme, až se droždí rozpustí. Pak vlijeme 100 m vlažné vody, vsypeme 4 vrchovaté lžíce mouky, metličkou prošleháme a v zakryté míse necháme asi 40 minut vzejít omládek. K omládku vlijeme zbylou vodu, vsypeme zbylou mouku smíchanou se solí a důkladně vypracujeme hladké těsto. V zakryté míse necháme těsto asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta odděluje kousky o hmotnosti 50 g, vytvarujeme z nich pevné bochánky a na pracovní ploše je necháme chvilku odpočinout. Pak z nich vyválíme placky o tloušťce asi 0,5 cm a v troubě předehřáté na 250 °C je pečeme asi 15 minut dozlatova. Placky by se měly nafouknout.
Upečené ještě horké placky vložíme do mikrotenového sáčku, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.