
Suroviny:
600 g srnčí panenské svíčkové
lžíce olivového oleje
mletý citronový pepř
sůl
na borůvkový přeliv:
125 g čerstvých borůvek
lžíce medu
lžička balzamikového krému
½ lžičky dijonské hořčice
sůl
na okurkový salát:
menší salátová okurka
100 g sýra feta
2 hrsti čerstvých borůvek
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
lžička cukru
sůl
Postup:
Srnčí panenky potřeme olivovým olejem, posypeme čerstvě mletým citronovým pepřem, osolíme a nechám asi 20 minut v pokojové teplotě odležet. Poté je grilujeme podle požadavku na propečení asi 2 až 3 minuty z každé strany. Grilované panenky zabalíme do alobalu a necháme je odpočinout.
V malém kastrůlku smícháme borůvky, med, balzamikový krém, dijonskou hořčici a špetku soli. Za stálého míchání zvolna povaříme asi 3 až 5 minut do zhoustnutí.
Okurku nakrájíme na silnější plátky, dáme do misky, přelijeme olivovým olejem a citronovou šťávou, přidáme nasekanou petrželku a cukr, osolíme a promícháme.
Podáváme s rýží. Pokrm servírujeme tak, že na 2/3 talíře rozprostřeme uvařenou rýži a na zbylou plochu okurkový salát. Salát posypeme rozdrobeným sýrem feta a ozdobíme čerstvými borůvkami. Na rýži položíme grilované panenky, které přelijeme borůvkovým přelivem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

- AKCE!
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.