
Suroviny:
- 800 g srnčí kýty bez kosti (šál)
- 2 velká jablka
- 100 g sušených brusinek
- 100 g medových perníčků
- 600 ml brusinkového cideru
- 50 g másla
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- svazek čerstvého tymiánu
- směs jemně mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Důkladně odblaněnou srnčí kýtu prořízneme na plát, přes dvojitou potravinovou fólii naklepeme, z obou stran osolíme a posypeme kořením.
Brusinky zalijeme ciderem, a necháme je nabobtnat. Oloupaná jablka zabavená jádřinců nakrájíme na malé kousky, vložíme do kastrůlku, přidáme polovinu másla a za stálého míchání krátce podusíme. Odstavíme z plotny, necháme zchladnout, přidáme scezené brusinky a rozdrobené perníčky a promícháme.
Na plát zvěřiny navrstvíme náplň, pevně stočíme do rolády a po obvodu zajistíme tenkým provázkem. V pekáči na rozehřátém oleji roládu ze všech stran opečeme, přidáme snítky tymiánu, podlijeme ciderem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut. V průběhu pečení přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme.
Upečenou roládu vyndáme z pekáče, zakryjeme alobalem a uchováme ji v teple. Do pekáče přidáme zbylé máslo a cider a krátce povaříme.
Velikonoční srnčí roládu krájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

- AKCE!
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.