• Suroviny:
  • 1,5 až 2 kg kýty s kostí z divočáka (selete)
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 6 stroužků česneku
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 bílá cibule
  • svazek zeleného chřestu
  • svazek čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej
  • mletý zelený pepř
  • sůl

na bylinkovou salsu

  • 4 vejce
  • olivový olej
  • hrstka čerstvé máty
  • hrstka čerstvé petrželové natě
  • lžíce čerstvé citronové šťávy
  • lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • mletý bílý pepř
  • sůl


Kýtu s kostí hustě protkneme stroužky česneku a klínky anglické slaniny, potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do velkého pekáče, poklademe snítkami rozmarýnu, obložíme cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme bílým vínem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 2 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem.
Mezitím si připravíme zeleninu. Očištěné mrkve a petržele pokrájíme na větší kusy, oloupaný chřest překrojíme na třetiny. Dáme do hluboké mísy, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Asi 1/2 hodiny před koncem pečení obložíme kýtu ochucenou zeleninou, podle potřeby mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dopečeme.

Na bylinkovou salsu žloutky z natvrdo uvařených a vychladlých vajec nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nasekanou mátu a petrželku, citronovou šťávu a kůru, osolíme a opepříme. Přidáme tolik olivového oleje, aby po zamíchání vznikla hustá salsa.

Upečenou kýtu položíme na velký servírovací talíř, přelijeme výpekem, obložíme pečenou zeleninou a v misce přidáme bylinkovou salsu. Podáváme s malými brambůrkami vařenými ve slupce.

Recepty, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou a lahodnou kýtu z divokého prasete bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

Ke kýtě z divočáka se šípkovou omáčkou Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z divokého prasete

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru