Suroviny:

  • 1 kg jeleního hřbetu bez kosti
  • 100 g libové anglické slaniny
  • 40 g másla
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 150 ml vody
  • 50 ml octa
  • 8 sušených švestek
  • 4 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce oloupaných mandlí
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • lžíce jalovčinek
  • lžíce drceného černého pepře
  • 2 lžičky cukru
  • svazek zelené petrželky
  • sůl

 

Postup:

Na másle opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme vodou a octem, přidáme bobkový list, nové koření, špetku soli a necháme přejít varem. Marinádu odstavíme a dáme trochu zchladnout. Očištěný a odblaněný jelení hřbet prošpikujeme klínky slaniny, vetřeme sůl a drcené jalovčinky, vložíme do skleněné nádoby, zalijeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu jeden až dva dny rozležet. Během marinování zvěřinu několikrát obrátíme.

Po rozležení zvěřinu z marinády vyjmeme, osušíme, opečeme ze všech stran nasucho na teflonové pánvi a vložíme do pekáče. Nálev scedíme, zeleninu přidáme k opečené zvěřině, částí nálevu mírně podlijeme, zakryjeme poklicí a v předehřáté troubě pečeme přibližně hodinu. Poté sejmeme poklici, zvěřinu podle potřeby podlijeme, přidáme rozinky, mandle, švestky, půlku oloupaného citronu nakrájeného na kolečka, cukr a odkryté dopečeme dozlatova a doměkka. Nakonec do výpeku vmícháme brusinkový džem a dochutíme citronovou šťávou.

Jelení pečeni vyjmeme z pekáče, obalíme v nasekané petrželce a drceném pepři, nakrájíme na silnější plátky a na talířích přeléváme brusinkovou omáčkou s mandlemi. V samostatné misce servírujeme brusinkový kompot a dílky citronu k dochucení. Podáváme s bramborami pečenými ve slupce.

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný jelení hřbet bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelení pečeni s brusinkami a mandlemi Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.