Suroviny:
- 1 kg jeleního hřbetu bez kosti
- 100 g libové anglické slaniny
- 40 g másla
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 cibule
- 1 citron
- 150 ml vody
- 50 ml octa
- 8 sušených švestek
- 4 lžíce brusinkového džemu
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce oloupaných mandlí
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- lžíce jalovčinek
- lžíce drceného černého pepře
- 2 lžičky cukru
- svazek zelené petrželky
- sůl
Postup:
Na másle opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zalijeme vodou a octem, přidáme bobkový list, nové koření, špetku soli a necháme přejít varem. Marinádu odstavíme a dáme trochu zchladnout. Očištěný a odblaněný jelení hřbet prošpikujeme klínky slaniny, vetřeme sůl a drcené jalovčinky, vložíme do skleněné nádoby, zalijeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu jeden až dva dny rozležet. Během marinování zvěřinu několikrát obrátíme.
Po rozležení zvěřinu z marinády vyjmeme, osušíme, opečeme ze všech stran nasucho na teflonové pánvi a vložíme do pekáče. Nálev scedíme, zeleninu přidáme k opečené zvěřině, částí nálevu mírně podlijeme, zakryjeme poklicí a v předehřáté troubě pečeme přibližně hodinu. Poté sejmeme poklici, zvěřinu podle potřeby podlijeme, přidáme rozinky, mandle, švestky, půlku oloupaného citronu nakrájeného na kolečka, cukr a odkryté dopečeme dozlatova a doměkka. Nakonec do výpeku vmícháme brusinkový džem a dochutíme citronovou šťávou.
Jelení pečeni vyjmeme z pekáče, obalíme v nasekané petrželce a drceném pepři, nakrájíme na silnější plátky a na talířích přeléváme brusinkovou omáčkou s mandlemi. V samostatné misce servírujeme brusinkový kompot a dílky citronu k dochucení. Podáváme s bramborami pečenými ve slupce.
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016