Suroviny:
- 1/2 hlávky menšího bílého zelí
- 400 g mleté zvěřiny
- 400 g konzervovaných loupaných a krájených rajčat
- 100 g rýže parboiled
- 700 ml rajčatové omáčky s bazalkou
- 600 ml zvěřinového vývaru
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Vsypeme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Přidáme mletou zvěřinu, osolíme, okořeníme rozemnutým oreganem a kořením na zvěřinu a za stálého míchání restujeme, až zvěřina zhnědne a rozdělí se na drobné kousky.
Do velkého hrnce dáme nahrubo pokrájené zelí, zalijeme vývarem, přidáme orestovanou zvěřinu, konzervovaná rajčata a rajčatovou omáčku, promícháme a pod poklicí zvolna vaříme, až je zelí „na skus“ (do poloměkka). Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme rýži, přidáme ji do polévky, promícháme, podle potřeby přilijeme vývar nebo vodu a společně jen krátce povaříme. Dochutíme solí.
Jednotlivé porce husté, vydatné a syté přesnídávkové polévky posypané nakrájenou natí plocholisté petržele podáváme s chlebem nebo pečivem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.