Suroviny:

  • 900 g jelení plece bez kosti
  • 450 g baby karotky
  • 100 g sušených brusinek
  • 500 ml zvěřinového vývaru
  • 1 velká šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • lžíce krémového balzamika
  • lžička worcesterské omáčky
  • 1/2 lžičky vloček jemně pálivé červené papriky
  • směs mletého koření na zvěřinu
  • sůl

Postup:

Důkladně odblaněnou jelení plec osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. V pekáči na rozehřátém oleji ji z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do pekáče přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, restujeme do změknutí, přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se rozvoní. Dále přidáme rajčatový protlak a brusinkový džem, vsypeme třtinový cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Poté přidáme sójovou a worcesterskou omáčku, po lžičce nasekaných lístků rozmarýnu a tymiánu a červenou papriku, vlijeme vývar, promícháme a krátce povaříme. Nakonec přidáme očištěné baby karotky a brusinky, promícháme, vložíme opečenou zvěřinu, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 90 °C zvolna pečeme 4 až 5 hodin, až se zvěřina rozpadá na jednotlivá vlákna.

Měkkou zvěřinu opatrně vyjmeme z pekáče, položíme na prkénko a pomocí dvou vidliček roztrháme na vlákna. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, třtinovým cukrem nebo balzamikem. Trhanou zvěřinu vrátíme do omáčky a opatrně promícháme.

Trhanou jelení plec s baby karotkou a brusinkami podáváme s bramborovou kaší.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěné a lahodné jelení maso bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelení pleci Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru

    Informace k objednávkám

    POZOR! Poslední objednávky přijímáme v úterý 17. prosince. Objednávky odeslané později budou vyřízeny po novém roce. Děkujeme za pochopení.