Suroviny:
- 900 g jelení plece bez kosti
- 450 g baby karotky
- 100 g sušených brusinek
- 500 ml zvěřinového vývaru
- 1 velká šalotka
- 4 stroužky česneku
- snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce brusinkového džemu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sladké sójové omáčky
- lžíce krémového balzamika
- lžička worcesterské omáčky
- 1/2 lžičky vloček jemně pálivé červené papriky
- směs mletého koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Důkladně odblaněnou jelení plec osolíme a posypeme mletým zvěřinovým kořením. V pekáči na rozehřátém oleji ji z obou stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do pekáče přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, restujeme do změknutí, přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se rozvoní. Dále přidáme rajčatový protlak a brusinkový džem, vsypeme třtinový cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Poté přidáme sójovou a worcesterskou omáčku, po lžičce nasekaných lístků rozmarýnu a tymiánu a červenou papriku, vlijeme vývar, promícháme a krátce povaříme. Nakonec přidáme očištěné baby karotky a brusinky, promícháme, vložíme opečenou zvěřinu, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 90 °C zvolna pečeme 4 až 5 hodin, až se zvěřina rozpadá na jednotlivá vlákna.
Měkkou zvěřinu opatrně vyjmeme z pekáče, položíme na prkénko a pomocí dvou vidliček roztrháme na vlákna. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, třtinovým cukrem nebo balzamikem. Trhanou zvěřinu vrátíme do omáčky a opatrně promícháme.
Trhanou jelení plec s baby karotkou a brusinkami podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.