Suroviny:

  • 1,5 kg jeleního hrudí bez kosti
  • 800 ml zvěřinového vývaru
  • 2 větší šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 150 ml hoisin omáčky
  • 60 ml arašídového oleje
  • 3 hvězdičky badyánu
  • lžíce třtinového cukru
  • vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • čerstvá chilli paprička

Na rajčatový salát:

  • 300 g pevných cherry rajčátek
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • třtinový cukr
  • sůl

Postup:

Jelení hrudí nakrájíme na větší kostky a v kastrolu se silným dnem na rozehřátém oleji po částech zprudka opečeme ze všech stran. Opečenou zvěřinu odložíme stranou.

Do kastrolu vhodíme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek a zázvor nakrájený nadrobno a krátce orestujeme, jen co se česnek a zázvor rozvoní. Vlijeme hoisin omáčku, vsypeme třtinový cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Vrátíme opečenou zvěřinu, přidáme badyán, zalijeme vývarem a pod poklicí zvolna táhneme asi 2 hodiny, až je zvěřina měkká. Podle potřeby přilijeme vývar nebo vodu. Nakonec mírně zahustíme škrobem rozmíchaným ve dvou lžících studené vody a krátce povaříme, dochutíme solí.

Před servírováním ozdobíme tenkými plátky chilli papričky, podáváme s rýží a rajčatovým salátem.

Rajčatový salát

V misce smícháme rozpůlená chery rajčátka s ostatními surovinami, dochutíme cukrem a solí. Salát podáváme vychlazený.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěné a lahodné jelení maso bez kosti Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelenímu masu Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru