Zvěřina v jakékoliv úpravě patří mezi české kulinářské speciality.👨🍳 Pro grilování je nejvhodnější maso z kýty, hřbetu a svíčková.
✔ Zvěřinu je vhodné minimálně 2 až 3 hodiny naložit do marinády. Ideální však celý jeden den.
✔ Minimálně 2 hodiny před grilováním je vhodné zvěřinu vytáhnout z ledničky.
✔ Marinádou také můžete zvěřinu po dobu grilování potírat, zabráníte tak vysychání.
Právě marináda je velmi důležitým prvkem, která ovlivní výslednou chuť zvěřiny. Existuje mnoho druhů již před chystaného koření na zvěřinu. Nebo zkrátka můžete experimentovat dle svých chutí.
Suroviny:
- 200 ml červeného vína
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce medu
- lžička drceného barevného pepře
- lžička podrcených jalovčinek
- snítka čerstvého rozmarýnu
- velká špetka soli
- lžička kukuřičného škrobu nebo 2 lžičky instantní tmavé jíšky
Postup:
Do porcelánové nebo skleněné misky vlijeme víno, olej a med, přidáme podrcené koření a nasekaný rozmarýn, osolíme a metličkou důkladně prošleháme. Steaky vložíme do marinády, zakryjeme poklicí nebo mikrotenovou fólií a necháme přes noc rozležet v chladničce.
Poté steaky vyndáme z marinády a připravíme je obvyklým způsobem na pánvi nebo na grilu. Zbylou marinádu zahustíme škrobem nebo instantní jíškou a povaříme do zhoustnutí.
Vzniklou omáčku podáváme ke steakům.
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.