Suroviny:

  • 1 kg jeleního hřbetu bez kosti
  • 100 g slaniny vcelku
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 malého celeru
  • 2 šalotky
  • 80 g datlí
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 600 ml červeného vína
  • 600 ml zvěřinového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3 bobkové listy
  • lžíce celého divokého koření (jalovec, nové koření, černý pepř)
  • mleté koření na zvěřinu
  • sůl

Postup:

Důkladně odblaněný jelení hřbet protkneme klínky slaniny, osolíme a posypeme mletým kořením. V hlubokém pekáči rozehřejeme olej a 2 lžíce másla, zvěřinu ze všech stran opečeme a odložíme stranou. Do pekáče vsypeme nadrobno nakrájené šalotky a krátce restujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, promícháme a restujeme dozlatova. Dále přidáme pokrájené datle, švestková povidla, nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče a poloviny citronu a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nakonec podlijeme vínem a vývarem, vložíme opečenou zvěřinu a uzavíratelné sítko s celým kořením, přiklopíme a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme doměkka asi 1,5 hodiny. 
Měkkou zvěřinu vyndáme z pekáče, zakryjeme alobalem a uchováme v teple. Výpek se zeleninou tyčovým mixérem najemno rozmixujeme. Podle potřeby přilijeme vývar nebo vodu, přivedeme k varu, vsypeme nastrouhaný perník a krátce povaříme. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Nakonec do omáčky vmícháme lžíci másla a již nevaříme.

Upečený hřbet krájíme na úhledné plátky, servírujeme s perníkovou omáčkou a houskovým knedlíkem.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěný a lahodný jelení hřbet Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K jelenímu hřbetu Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena lesního

specialista na zvěřinu

Naše maso z jelena siky

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.

    Sdílet
    nahoru