Suroviny:
- 1 kg srnčí kýty bez kosti (šály)
- 500 g menších mrkví
- 250 g cukrového hrášku
- svazek jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- směs celého sušeného divokého koření (bobkový list, jalovec, nové koření, černý pepř, rozmarýn)
- sůl
Postup:
Šály srnčí kýty z obou stran potřeme česnekem utřeným se solí, srolujeme, ovážeme tenkým provázkem, vložíme do pekáče a přes noc necháme odležet v chladničce.
Druhý den brzy ráno odleželou zvěřinu posypeme divokým kořením, poklademe plátky másla, mírně podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 90 °C zvolna pečeme 4 až 5 hodin. Poté do pekáče přidáme celou očištěnou mrkev, bílé části jarní cibulky a lusky cukrového hrášku. Zeleninu přelijeme výpekem, osolíme, pekáč zakryjeme poklicí a jen krátce pečeme, až je mrkev na skus.
Ke konci pečení poklici odstraníme, teplotu zvýšíme na 160 °C a srnčí kýtu dozlatova dopečeme.
Pomalu pečenou srnčí kýtu s jarní zeleninou podáváme s vařenými bramborami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.