
Suroviny:
- 800 g plece z divočáka bez kosti
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g slaniny
- 40 g másla
- 4 velké mrkve
- 2 šalotky
- lžíce třtinového cukru
- lžíce dijonské hořčice
- lžíce olivového oleje
- lžíce citronové šťávy
- 3 bobkové listy
- lžíce celého divokého koření (jalovec, nové koření, černý pepř)
- mleté koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Odblaněnou plec z divočáka osušíme, posypeme mletým kořením, osolíme, upravíme do válečku a ovážeme tenkým provázkem. V malé misce metličkou prošleháme dijonskou hořčici, olivový olej a citronovou šťávu. Touto směsí ze všech stran potřeme váleček zvěřiny a odložíme stranou. V pekáčku rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a krátce restujeme, až je slanina průsvitná. Přidáme nadrobno nakrájené šalotky, na plátky nastrouhané mrkve a celé koření a za stálého míchání důkladně orestujeme. Nakonec vsypeme třtinový cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. Na mrkev položíme odložený váleček zvěřiny, jen mírně podlijeme vodou nebo vývarem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 160 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny doměkka. Občas zkontrolujeme a podle potřeby mírně podlijeme. Ke konci pečení poklici odklopíme a krátce dopečeme do pěkné barvy zvěřiny. Upečenou zvěřinu vyndáme z pekáčku, zabalíme do alobalu a udržujeme v teple. Z mrkve odstraníme celé koření, vlijeme smetanu, opatrně promícháme a povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Plátky pečené plece z divočáka položíme na smetanovou mrkev, podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

- AKCE!
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016