Suroviny:

  • 800 g plece z divočáka bez kosti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g slaniny
  • 40 g másla
  • 4 velké mrkve
  • 2 šalotky
  • lžíce třtinového cukru
  • lžíce dijonské hořčice
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce citronové šťávy
  • 3 bobkové listy
  • lžíce celého divokého koření (jalovec, nové koření, černý pepř)
  • mleté koření na zvěřinu
  • sůl

Postup:

Odblaněnou plec z divočáka osušíme, posypeme mletým kořením, osolíme, upravíme do válečku a ovážeme tenkým provázkem. V malé misce metličkou prošleháme dijonskou hořčici, olivový olej a citronovou šťávu. Touto směsí ze všech stran potřeme váleček zvěřiny a odložíme stranou. V pekáčku rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a krátce restujeme, až je slanina průsvitná. Přidáme nadrobno nakrájené šalotky, na plátky nastrouhané mrkve a celé koření a za stálého míchání důkladně orestujeme. Nakonec vsypeme třtinový cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. Na mrkev položíme odložený váleček zvěřiny, jen mírně podlijeme vodou nebo vývarem, zakryjeme poklicí a v troubě předehřáté na 160 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny doměkka. Občas zkontrolujeme a podle potřeby mírně podlijeme. Ke konci pečení poklici odklopíme a krátce dopečeme do pěkné barvy zvěřiny. Upečenou zvěřinu vyndáme z pekáčku, zabalíme do alobalu a udržujeme v teple. Z mrkve odstraníme celé koření, vlijeme smetanu, opatrně promícháme a povaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Plátky pečené plece z divočáka položíme na smetanovou mrkev, podáváme s bramborovou kaší.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

specialista na zvěřinu

Perfektně očištěnou, lahodnou plec z divočáka Vám rádi nabídneme na našem eshopu.

K pleci z divočáka na rajčatech Vám doporučujeme toto víno:

specialista na zvěřinu

Naše maso z divokého prasete

specialista na zvěřinu

Máte ve svém okolí gurmána a chcete mu udělat radost? Z našich dárkových poukazů bude nadšený.

specialista na zvěřinu

Ať už Vám žádný recept neunikne. Sledujte nás na Facebooku nebo nám dejte Váš mail a zdarma Vám budeme zasílat nové recepty.

     

    Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
    Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
    © Lesnická práce, s.r.o., 2016

    Sdílet
    nahoru