Suroviny:
- 900 g srnčí kýty bez kosti
- 600 ml zvěřinového vývaru
- 1 větší šalotka
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce červené kari pasty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 bobkové listy
- 3 snítky čerstvého citronového tymiánu
- směs jemně mletého koření na zvěřinu
- worcesterská omáčka
- citron
- sůl
Postup:
Důkladně odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme na středně velké kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme mletým kořením na zvěřinu, promícháme a pak jednotlivé kostky obalíme v mouce. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej, kostky zvěřiny ze všech stran zprudka opečeme a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme máslo a nadrobno nakrájenou šalotku, krátce restujeme, přidáme na plátky nakrájený česnek a velmi krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Přidáme bobkové listy, tymián, kari pastu a třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vývarem, vrátíme opečené kostky zvěřiny, přivedeme k varu a pod poklicí zvolna vaříme doměkka. Nakonec zahustíme škrobem rozmíchaným ve 3 lžících studené vody a povaříme do zhoustnutí. Dochutíme worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, cukrem a solí.
Pikantní srnčí kostky podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes
Recepty jsou použity s laskavým svolením majitele autorských práv. Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení autora nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.