Suroviny:
- 1,2 kg daňčí zvěřiny na guláš
- 3 velké mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 250 g sušených švestek
- 200 g sterilovaných perlových cibulek
- 100 g anglické slaniny v plátcích
- 600 ml zvěřinového vývaru
- 400 ml černého piva Guinness
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- hladká mouka
- 3 bobkové listy
- lžíce celého koření (jalovec, nové koření, černý pepř)
- mleté koření na zvěřinu
- sůl
Postup:
Daňčí zvěřinu nakrájíme na velké kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme mletým kořením a promícháme. Jednotlivé kostky obalíme v mouce. V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej, kostky zvěřiny ze všech stran zprudka opečeme a odložíme stranou. Do kastrolu přidáme máslo, celé koření, nadrobno nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájený česnek a krátce restujeme, jen co se česnek rozvoní. Dále přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, promícháme a společně dál restujeme. Zasypeme cukrem, přidáme rajský protlak, promícháme a necháme zkaramelizovat. Vrátíme opečenou zvěřinu, přidáme sušené švestky, podlijeme pivem a vývarem, promícháme a pod poklicí zvolna vaříme asi 1,5 hodiny doměkka. Ke konci vaření přidáme scezené perlové cibulky, promícháme a krátce povaříme. Podle potřeby přilijeme vývar, dochutíme solí.
Porce guláše posypané najemno nastrouhaným křenem podáváme s chlebem.
- AKCE!
Recepty jsou použity z knihy Speciality se zvěřiny s laskavým svolením majitelů autorských práv.
Dílo včetně všech jeho součástí je chráněno autorským právem. Každé využití mimo úzký rámec zákona o autorském právu je bez svolení nakladatelství a autorů nepřípustné a trestné. To platí zejména pro rozmnožování, překlady, zpracování na mikrofilm a ukládání a zpracování v elektronických systémech.
© Lesnická práce, s.r.o., 2016